Банатска платформа настављена у Торку код Житишта

У Центру за промоцију зелене енергије у селу Торак код Житишта, у суботу 23. марта 2019. године, одржан је заједнички састанак „Банатске платформе“. Учесници су били представници невладиних организација, чланица ове мреже, а домаћин је била организација „Екоторак“ из Торка.

На састанку је прво било речи о циљевима и планираним активностима мреже у овој години. Затим је Анита Лазаревић представила активности, искуства и резултате пројекта „Регионална ЕУ платформа за источну Србију“, који спроводи Регионална агенцијa за развој источне Србије (РАРИС) из Зајечара. У питању је иницијатива за учешће локалних заједница у процесу приступних преговора Србије и ЕУ, врло слична иницијативи коју води ЕЦ „Станиште“ кроз Банатску платформу. У оквиру две радне групе, пољопривреда и заштита животне средине, одржавају се састанци, радионице и обуке, пишу препоруке на различите теме (управљање биоразградивим отпадом, ЛЕАДЕР програм). Затим је Небојша Лазаревић из Центра за европске политике из Београда говорио o тренутноm стањu у преговорима у поглављима 11 (пољопривреда и рурални развој), 12 (ветерина и безбедност хране) и 27 (заштита животне средине). На крају су учесници састанка дискутовали на ове теме.

Овде можете погледати АГЕНДУ САСТАНКА.

Након завршетка радног дела, учесници су пробали домаће специјалитете које су направиле чланице Удружења жена „Банаћанке“ из Торка. Ово удружење активно је на више поља, а од недавно се бави и кетерингом. На тај начин промовишу локалну култури, толеранцију и помажу сеоску економију.

Корисни линкови:

–       Регионална ЕУ платформа за источну Србију (РАРИС)

–       Банаћанке Торак

–       Преговарачка група 27

 

Банатска платформа је неформална мрежа преко које удружења грађана и локалне заједнице посредно учествују у приступним преговорима Србије и ЕУ. Основана је 2015. године и окупља 27 НВО из 16 општина Баната. То је канал комуникације кроз који од централних органа који учествују у преговорима долазе информације и документи, док од локала долазе препоруке и мишљења. Због привредне структуре и проблема у животној средини, Банатска платформа је усмерена на преговарачка поглавља 11, 12 и 27.

 

Допашће вам се и...