Počeo 9. Omladinski volonterski kamp „Vršačke planine 2018“

U organizaciji Ekološkog centra „Stanište“, na Vršačkim planinama će se od 20. do 28. septembra 2018. godine, održati 9. Omladinski volonterski kamp. Ovogodišnji kamp ima dva cilja:

  • Uključenje mladih u sprovođenje aktivnih mera na očuvanju vrsta i staništa zaštićenih područja prirode „Vršačke planine“ i „Mali Vršački rit“,
  • Povećanje informisanosti i svesti šire javnosti o značaju saradnje između različitih aktera, u cilju zaštite prirode.

Tokom kampa, studenti Geografskog fakulteta iz Beograda će tehnikom GPS mapiranja obeležavati granice zaštićenog područja prirode „Vršačke planine“, što je zakonska obaveza upravljača. Zatim će mapirati prirodne vrednosti, uradiće tematske karte rizika od bujica, prirodne radioaktivnosti, i napisaće preporuke za unapređenje zaštite prirode. Tako će doprineti zaštiti prirode, a dobiće vrednu praksu i materijal za pisanje seminarskih, diplomskih i drugih radova.

Nedovoljno finansiranje i sprovođenje programa zaštite, nedovoljna informisanost i svest o značaju ulaganja u zaštitu prirode i drugi slični problemi opterećuju sva zaštićena područja u Srbiji. Zato je kamp na Vršačkim planinama model saradnje između nevladinih organizacija, obrazovnih institucija, upravljača zaštićenih područja i lokalnih zajednica u cilju njihovog rešavanja. Nadamo se da će se ovaj model saradnje proširiti i na druga zaštićena područja u Srbiji.

Na ideju o održavanju kampa došli su 2006. godine studenti iz Vršca. Oni su upravljaču područja Vršačke planine ponudili pomoć u sprovođenju programa zaštite prirode. Zajedno sa kolegama iz drugih gradova, volonterski su sproveli određene aktivnosti na zaštiti. Time je upravljač dobio pomoć u sprovođenju programa zaštite, studenti vrednu letnju praksu, a lokalna zajednica unapređeno prirodno dobro. Od tada je 8 kampova održano za redom do 2013. godine. Ovogodišnji deveti kamp održaće se nakon pauze od 5 godina. Partner kampa je i Građevinski fakultet iz Subotice.

Ovde možete pogledati rezultate sa ranijih kampova.

Projekat je finansijski podržalo Ministarstvo zaštite životne sredine.


Ministarstvo zaštite životne sredine